سرعت سنجی تصویری ذرات (PIV) یکی از روش های اندازه گیری میدان سرعت سیال می باشد. مکانیزم سرعت سنجی تصویری ذرات بسیار ساده است در عین حالیکه تجهیزات مورد استفاده در آن اغلب بسیار گران قیمت میباشد. در روش PIV ابتدا نور لیزر تابانده میشود، این نور به کمک لنزهای مخصوص به صورت صفحه درآمده شکل 1 و ناحیه ای درون سیال را روشن میکند. سیال شامل ذراتی است که به منظور مشخص کردن موقعیت به درون آن به غلظت مناسب تزریق شده اند. با گرفتن دو عکس متوالی با دوربین دیجیتال و ارسال آنها به کامپیوتر عکسها ذخیره میگردند. سپس به کمک الگوریتم عددی با مقایسه این دو عکس میزان جابجایی ذرات تعیین میگردد. در ساده ترین روش که از یک دوربین استفاده میشود، میتوان دو مؤلفه سرعت جریان را در یک صفحه نوردهی شده اندازهگیری کرد. نمونه ای از این آزمایش در شکل 2 برای سرعت سنجی اسپری مشاهده می شود.
این روش دارای مزایا و معایبی است. اولین مزیت این روش سرعت سنجی غیر مخرب است. در حالیکه روش هایی مثل سیم داغ و لوله پیتوت در جریان سیال اختلال ایجاد میکنند. با انتخاب مناسب ذرات که تا حد امکان خواص آنها شبیه خواص سیال مورد آزمایش باشد، این روش هیچگونه تداخلی در جریان سیال ایجاد نمیکند. دومین مزیت این روش این است که امکان محاسبه کل جریان سیال در یک لحظه را فراهم میکند. در حالی که با روشهای سیم داغ یا لوله پیتوت باید کل وسیله سرعت سنجی را در جریان سیال جابجا کنیم و در صورتیکه جریان ناپایدار باشد این امر مشکل ساز خواهد بود. همچنین اگر سرعت دوربین مورد استفاده بالا باشد، میتوان پدیده های پرسرعت را در سیال مشاهده نمود. این روش یک میدان سرعت دو بعدی به دست میدهد که با به کاربردن روشهای دیگر میتوان میدان های سرعت سه بعدی را نیز به دست آورد.
علاوه بر مزایای ذکر شده روش سرعت سنجی ذرات دارای معایبی نیز میباشد. از جمله این که در این روش ذراتی به داخل سیال اضافه میشود. این ذرات به هر حال به طور کامل از الگوی جریان سیال پیروی نمیکنند. همچنین ذرات اضافه کننده ممکن است خواص سیال مورد آزمایش را تغییر دهند. در صورت استفاده از یک دوربین نمیتوان الگوی جریان سیال در پدیده های با جریان سه بعدی را به دست آورد و جریانهای سه بعدی در این حالت سبب بروز خطا در نتایج آزمایش میگردند. در این روش سرعت متوسط جریان سیال در حال اندازه گیری است. دیگر عیب این روش این است که امکان خروج ذرات اضافه شده از صفحه لیزر وجود دارد که سبب ایجاد خطا در نتایج آزمایش میگردد.
رسااندیشان موج پرداز اولین سازنده دوربین سرعت سنجی ذرات یا PIV Camera در کشور می باشد.