پرش به محتوای اصلی
طراح و سازنده تجهیزات پیشرفته تصویربرداری
یکشنبه ۲۶ مهر ۱۴۰۵

مقاله

اولین تصویر در آلترون با گراف‌های آماده‌ی هر دوربین

rahni

دوربین را از جعبه درآورده‌اید، کابل را وصل کرده‌اید و آلترون را باز کرده‌اید. قدم بعد چیست؟ لازم نیست مسیر پردازش را از صفر بسازید. آلترون برای هر نوع دوربین گراف‌های آماده دارد و موقع شناسایی دوربین، مناسب‌ترین را خودش بار می‌کند.

گراف آماده‌ی دوربین خطی رنگی در ویرایشگر فلوگراف آلترون
گراف آماده‌ی دوربین خطی رنگی در ویرایشگر فلوگراف آلترون

این نوشته درباره‌ی همین چند دقیقه‌ی اول است: از وصل کردن کابل تا دیدن اولین تصویر، و کاری که اگر گراف جور نبود باید بکنید.

قدم‌به‌قدم تا اولین تصویر

  1. دوربین را وصل کنید. آلترون فهرست دوربین‌ها را خودش به‌روز می‌کند. چند لحظه بعد دوربین با شماره‌سریال و توضیح مدل در فهرست Connected Cameras ظاهر می‌شود.
  2. آلترون گراف مناسب را بار می‌کند و زنجیره‌ی نودها را می‌سازد. پنل تنظیمات دوربین در ستون راست باز می‌شود.
  3. در پنل دوربین دکمه‌ی Start را بزنید. تا این دکمه را نزده‌اید هیچ داده‌ای در گراف جریان ندارد و نمایشگرها خالی می‌مانند.
  4. اگر کنار Status در پنل دوربین آیکون آدمک دونده را دیدید، یعنی داده جریان دارد. برای اطمینان بیشتر، در تب Diagnostics ستون چپ ببینید Line Counter (در دوربین خطی) یا Frame Counter (در دوربین ناحیه‌ای) بالا می‌رود یا نه.
  5. به تب نمایشگرها در ناحیه‌ی مرکزی بروید. عنوان هر تب نام نود و نوع نمایشگر را دارد. مثلاً در گراف دوربین خطی رنگی، یک تب نمایشگر اسکنر (Scanner Scope) و یک تب Line Scope Viewer می‌بینید.
  6. اگر تصویر خیلی تیره یا کاملاً سفید است، سراغ زمان نوردهی بروید. این موضوع قسمت بعدی ماست.

این گراف‌ها کجا هستند؟

گراف‌های پیش‌فرض در پوشه‌ی FlowGraphs کنار فایل اجرایی برنامه قرار دارند. نام هر فایل خودش می‌گوید برای چه دوربینی است:

  • نوع دوربین: AreaScan برای ناحیه‌ای یا LineScan برای خطی.
  • قالب پیکسل: Color برای رنگی، BW برای تک‌رنگ هشت‌بیتی و BW16 برای تک‌رنگ شانزده‌بیتی.
  • رابط: Usb2، Usb3، GenICam یا Virtual برای دوربین مجازی.

مثلاً Default_LineScan_Color_Usb3.dfg گراف دوربین خطی رنگی با رابط USB 3.0 است. چند گراف ویژه هم کنار این‌ها هست. یکی داده‌ی خامی را که ضبط کرده‌اید دوباره پخش می‌کند. دیگری نسخه‌ای از گراف ناحیه‌ای رنگی است که شاخه‌ی ذخیره‌اش با فاصله‌ی زمانی ذخیره می‌کند.

آلترون هر بار که اجرا می‌شود این فایل‌ها را در پوشه می‌گذارد، ولی روی فایلی که شما ویرایش کرده‌اید نمی‌نویسد. اگر فایلی پاک شده باشد، دوباره ساخته می‌شود.

برنامه از کجا می‌فهمد کدام گراف مناسب است؟

هر دوربین تنظیمات خودش را بر اساس شماره‌سریال نگه می‌دارد، از جمله گرافی که با آن کار کرده است. پس آلترون اول سراغ همان گراف می‌رود. اگر آن گراف نبود یا به کار نیامد، گراف پیش‌فرض همان نوع دوربین را برمی‌دارد.

قبل از استفاده هم بررسی می‌کند که گراف با دوربین جور باشد. چهار چیز مقایسه می‌شود: نوع دوربین (خطی یا ناحیه‌ای)، رابط (USB2، USB3 یا GenICam)، قالب پیکسل، و اینکه دوربین واقعی است یا مجازی. گرافی که جور نباشد کنار گذاشته می‌شود و گراف مناسب بار می‌شود.

در این حالت پیام The flow graph set for this camera was not used – it does not match the camera را می‌بینید. نگران نباشید، دوربین کار می‌کند. این پیام فقط می‌گوید گراف قبلی به کار نرفت. دلیلش را هم در جزئیات پیام می‌بینید.

اگر هیچ گرافی بار نشد

گاهی فایل گراف خراب شده یا نودی در آن دیگر وجود ندارد. اگر گراف پیش‌فرض روی دیسک خراب باشد، آلترون نسخه‌ی سالمی را که داخل خود برنامه نگه می‌دارد جایگزینش می‌کند و دوباره امتحان می‌کند. اگر باز هم نشد، پیام This camera was not started: no flow graph could be loaded for it را با این گزینه‌ها نشان می‌دهد:

  • Load default for this camera: گراف پیش‌فرض همین نوع دوربین را سر جایش می‌گذارد و بار می‌کند. در بیشتر موارد همین کافی است.
  • Open in Flow Graph Editor: فایل مشکل‌دار را باز می‌کند تا نودی را که پیام نام برده اصلاح کنید.
  • Open folder: پوشه‌ی فایل را باز می‌کند.

گراف آماده را چطور مال خودتان کنید؟

گراف پیش‌فرض نقطه‌ی شروع است، نه نسخه‌ی نهایی. روش پیشنهادی ما این است:

  1. گراف را در Flow Graph Editor باز کنید.
  2. با Save as یک نسخه با نام تازه ذخیره کنید و فقط روی همین نسخه کار کنید.
  3. هر بار که آن را ذخیره کردید، در پنجره‌ی اصلی Recreate All را بزنید تا تغییر اعمال شود.

این‌طوری همیشه یک نسخه‌ی دست‌نخورده برای مقایسه دارید. برای آشنایی بیشتر با خود نرم‌افزار، صفحه‌ی آلترون را ببینید.

اگر پایه‌ی نظری برنامه‌نویسی جریان داده (Dataflow) را می‌خواهید بیشتر بخوانید، این مقاله در ویکی‌پدیا (انگلیسی) شروع خوبی است.

اگر دوربینتان در فهرست دیده نمی‌شود یا با گراف آن مشکلی دارید، از اینجا با ما تماس بگیرید تا با هم بررسی کنیم.

همکاری‌ها

سازمان‌ها، دانشگاه‌ها، صنایع و شرکت‌هایی که از محصولات ما استفاده کرده‌اند

  • هدایت هوشمند نوژن سپهر